Европейската комисия даде в понеделник защита на "Българското бяло саламурено сирене" като защитено наименование за произход от България.

"Българско бяло саламурено сирене" е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactoba-cillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация", се казва в съобщението на Брюксел.

Миналата седмица българското кисело мляко получи подобна защита, като беше включено в списъка на продуктите със защитено наименование по произход.


Схемата на ЕС за защитено наименование по произход предпазва от фалшифициране на продукти на европейския пазар и позволява на производителите да продават продукцията си по-добре.

В ЕС има общо 1648 земеделски продукти, които се ползват от европейска закрила за произход. Тази схема за качество се прилага към храни и вина, чийто произход се свързва с определено място на производство.

За да я присъди Европейската комисия изисква всяка част от процеса на производство, преработка и приготвяне да се извършва в конкретния географски регион. Храните, включени в схемата, имат право на специален етикет, който показва принадлежността им към схемата за качество.

България вече е защитила по европейските схеми за качество розовото масло, странджанският манов мед, горнооряховският суджук, както и 12 гроздови ракии и 54 вина.

Подадени за разглеждане от Европейската комисия са още две гроздови ракии, едно вино и странджанският билков чай.

Дневник