Студентка по физика и философия от университета в Абърдийн в Шотландия и майка й ще излетят в космоса в четвъртък, след като спечелиха чрез лотария места за втория търговски полет на "Върджин Галактик", съобщава Би Би Си, цитирана от БТА.

Според тези данни 18-годишната Анастейжа Майерс и майка й Кейша Шахаф ще станат първите майка и дъщеря, които ще летят заедно в космоса. Те ще бъдат и първите жители на Карибите, които ще предприемат подобно пътешествие.

По време на полет от Антигуа и Барбуда до Лондон със самолет на "Върджин Атлантик" на Кейша било предложено да участва в лотария за правото да участва в космически полет и да попълни въпросник. "Попълних формуляра за двете и след това, ненадейно, няколко месеца по-късно, получих отговор, че дъщеря ми и аз сме в топ 20 финалисти, а в следващото писмо - в топ 5," разказа тя и добави: "И изведнъж кой влиза в двора ми? Ричард Брансън. Целият екип нахлу в къщата ми и каза: "Вие сте победителите, отивате в космоса".

Би Би Си не дава допълнителни подробности за космическата лотария.

Първото изстрелване на космическия кораб "Юнити" по програмата "Галактик-01" беше извършено на 29 юни с изследователска мисия. Програмата "Галактик-02", в която ще участват Анастейжа и Кейша, е търговски космически полет, провеждан от компанията, с плащащи клиенти на борда. Цената на билет за космоса е 450 000 щатски долара. Изстрелването ще бъде на 10 август от космодрума в Ню Мексико.

Към двойката ще се присъедини 80-годишният Джон Гудуин от Нюкасъл - бивш олимпийски състезател от отбора на Великобритания по кану слалом на игрите в Мюнхен през 1972 г. Той ще стане вторият човек с болестта на Паркинсон, който ще отиде в космоса, както и първият олимпиец там.

"Върджин галактик" разработва проекти за суборбитални търговски полети. За целта космическият модул "Юнити" е построен за шестима пътници. Той се издигна на височина от 86 км, където екипажът изпитва състояние на безтегловност за няколко минути.

Дир.бг