Любителите на виното много добре знаят, че нашата страна е известна с хубаво и качествено грозде. В България виреят различни сортове и това кара хората, които се занимават с отглеждането им да направят винарни, които да са естествен завършек на процеса. По този начин потребителите ще могат да се докоснат до тънкостите на този занаят, да дегустират добри напитки и да останат с прекрасни впечатления от изживяването. 

Вече имате възможност да се разходите из лозята, да дегустирате бутикови напитки или да прекарате уикенд в избите, които предлагат настаняване. Другият вариант е да откриете добър магазин за алкохол, за да си поръчате хубаво и качествено вино от български производител. 

Защо да изберем професионално направено вино?

Да се отгледа хубаво грозде, което след това да се превърне в прекрасна напитка, не е лесна задача. Необходими са познания, индивидуален подход и опит. В България е традиция хората да произвеждат домашно вино, но въпреки това напитките направени от професионалисти са много по-добри. Не е препоръчително да купувате вино с неясен произход и качество, разказват от sid-shop.com. Днес има добри и наложени винарни, които ще ви изненадат приятно с висококачествената си продукция. 

При тях работят квалифицирани агрономи, които се грижат за лозарските стопанства. Те знаят какво е необходимо, за да бъде гроздето с перфектни характеристики и подходящо за създаването на качествена селекция. На всеки сорт се обръща специално внимание, следи се кога точно е подходящият момент за прибиране на реколтата и за нейното правилно обработване. 

Винарските изби разполагат с необходимите машини и обучени хора, които спазват високи хигиенни изисквания и следят всеки момент от процеса на преработка. Крайният резултат е впечатляващ, а вкусовите характеристики на продукцията ненадминати. Това е и причината родните винарни да печелят вниманието на клиентите и множество награди от конкурси.

Кои са известните и обичани български винарни?

Най-добрият начин да откриете разликите и приликите в различните напитки е като дегустирате. За целта може да научите подробности за доказаните винопроизводители в страната, които са изградили добро име. Лесно ще превърнете обичайното събиране с приятели в нещо по-специално, ако изберете вино от:

  • "Братя Минкови" – намира се до карнобатското село Венец. Избата възвръща славата на прочутите в края на 19 век братя Иван, Васил и Никифор Минкови. Отличени са със златен медал на виненото изложение в Брюксел през 1894 г. Век по-късно възродената изба отново жъне успехи. Напитките се правят по класическа технология и отлежават в дъбови бъчви. Ароматите на плодовете и дъба се съчетават в неповторима хармония. Ще опитате Мерло, Сира, Каберне Совиньон и Шардоне;
  • изба Варна – отваря врати през 2008 година, за да предложи на потребителите най-доброто от региона. Почвата край Варна е благодатна за отглеждане на бели сортове грозде. Опитните професионалисти ви представят Совиньон Блан, Ризлинг, Ризлинг и Варненски мискет, Розе, Мерло и други;
  • вила Юстина – избата е разположена на 26 км от Пловдив в село Устина. Чрез собствените си лозови насаждения развиват винен туризъм и посрещат гости в бутиковата изба. За отлежаване на виното се използват френски и български дъбови бъчви. Вината "Монограм" предлагат Шардоне, Мавруд и Рубин, а Гевюрцтраминер 2015 е лимитирана серия от 1000 бутилки;
  • винарна Асеновград – заводът е основан през 1947 година. Лозарството е един от най-старите поминъци в града. Основният сорт за региона е Мавруд, но ще намерите още Каберне Совиньон, Сира, Рубин и Мерло. Продукция се изнася и за редица чужди страни;
  • Винпром Карнобат – инвестира се в реставрирането на древна винарска изба. От завода се гордеят със сортовете Рубин и Сира, Димят, Тамянка, Перла и Мискет. Винпромът залага на биологично отгледани лозя;
  • Едоардо Миролио – избата е разположена в регион Тракийската низина село Еленово. Благодатната почва привлича италианеца специалист по вината и текстила Едоардо Миролио. Ще останете впечатлени, щом дегустирате Шардоне, Мускат, Мерло, Сира и другите качествени напитки;
  • Ейнджълс Естейт – имението разполага с 1500 лозови насаждения в близост до язовир Жребчево, Нова Загора. Специално отглеждани белите и червени сортове грозде се превръщат в уникални напитки с висока стойност.

Трудът и отдадеността на лозарите работещи в българските винарски изби се отплащат, чрез множеството награди и доволни клиенти.

Къде ще намерим висококачествено вино?

Не се тревожете, ако нямате възможност да обиколите изброените изби в страната. Лесно ще откриете тяхната продукция в модерните онлайн магазини. Добрите търговци предлагат богата селекция от бутикови напитки, които ще бъдат на трапезата ви в кратък срок след поръчката. Ще изненадате приятно семейството си и вашите гости, като им поднесете прекрасно вино от родна винарна.

Съдържание на sid-shop.com