Площта на ледника Мармолада се свива с ускорени темпове заради високите температури в Италианските Алпи, като през следващите няколко години размерът му ще намалее до обем под един квадратен километър или 50 процента от нивото му през 2000 г., съобщи АНСА, позовавайки се на резултатите от изследване на специалисти от университета на Падуа.

Университетските изследователи всяка година изучават състоянието на ледника съвместно с представители на Италианския глациологичен комитет и Агенцията за опазване на околната среда. Според техните оценки през 2022 г. площта на Мармолада е била 112 хектара, но през следващите години тя ще се свие до под един квадратен километър. Това ще представлява само половината от общата повърхност на ледника през 2000 г. и само една четвърт от площта му в началото на 20-и век.

"Това лято алпийските ледници се топят интензивно заради комбинацията от слаби снеговалежи през последните две зими и високи летни температури", казват изследователите.

В края на август в Италианските Доломити е регистрирана най-високата средна температура на въздуха от 1990 г. Според оценка на земеделската асоциация "Колдирети" настоящата година е една от най-горещите в Италия от 1800 г., като температурите са били с 0,67 градуса над средните за периода.

Популярният сред туристите връх Мармолада (3342) е най-високата точка на Доломитовите Алпи. Едноименният ледник се намира на северния му склон.

През лятото на 2022 г. на Мармолада загинаха 11 души заради откъсване на фрагмент от ледника на фона на необичайно високи температури. Специалисти установиха, че откъсналата се ледената маса се е движила по склона със скорост до 300 километра в час.

По-рано природозащитници предприеха различни мерки за опазването на ледника.

Учените прогнозират, че Мармолада ще изчезне напълно през следващото десетилетие. Според италианската неправителствена организация "Лигамбиенте" (Ligambiente) от края на 19-и век повече 200 ледника са изчезнали от Алпите, оставяйки голи скали и каменни отломки. От организацията казват, че това са последствията от затоплянето на климата, което води до повишаване на температурите по върховете.

БТА