Франкенщайн в женски образ с Ема Стоун и филм за съдбата на мигрантите в Европа са сред фаворитите за наградата "Златен лъв", която ще бъде връчена в събота вечер в края на 80-ото издание на Мостра във Венеция, белязано от стачките в Холивуд, съобщи АФП.

Общо 23 филма се конкурират за голямата награда, която миналата година бе присъдена на документалната лента "Цялата красота и кръвопролитие" на режисьора Лора Пойтръс.

Сред основните претенденти "Клети създания" с участието на Ема Стоун е фаворит на международната критика. Филмът е режисиран от Йоргос Лантимос, автор на фантастично и бароково кино и познат на фестивалните сцени, а продуцент е Ема Стоун, близка приятелка на президента на журито на Мостра тази година Деймиън Шазел.

Журито може да предпочете да изпрати силен политически сигнал в Италия, управлявана от правителството на крайната десница, ако отличи филма "Зелена граница" на силния глас на полското кино Агнешка Холанд.

Черно-бялата лента с продължителност два часа и половина направи впечатление с представянето на трагичната съдба на мигранти от Сирия, Афганистан и Африка, подхвърляни през 2021 г. между Полша и Беларус, пленници на дипломатическа игра, в която не участват.

Сред фаворитите са и "Злото не съществува" на Рюсуке Хамагучи, отличен с "Оскар" за "Карай колата ми", и "Звярът" на Бертран Бонело с участието на френската звезда със световна слава Леа Сейду.

Един от въпросите преди церемонията в събота вечер е дали ако тя получи награда за актьорското си изпълнение, ще получи лично трофея "Купа Волпи". Като повечето международни звезди, и Сейду не премина по червения килим на Венецианската мостра заради стачката в Холивуд на сценаристи и актьори, която спря работата в големите киностудиа. Протестът за по-добро заплащане и защита от използването на изкуствен интелект в киното парализира филмовата и телевизионна индустрия и спира звездите от реклами на филмите с тяхно участие с изключение на независимите продукции.

Ема Стоун и Брадли Купър, режисьор и актьор в "Маестро" на "Нетфликс", също не дойдоха във Венеция на първия международен кинофестивал, засегнат от стачките в Холивуд.

Във Венеция дойдоха Адам Драйвър, който играе ролята на Енцо Ферари във "Ферари" на Майкъл Ман, Мадс Микелсен ("Обетована земя", Николай Арсел) и Джесика Частейн, звездата от "Спомен" на Мишел Франко, които се погрижиха да мобилизират подкрепа за стачкуващите.

Често на актьорите са дава да разберат, че "трябва да си мълчат, за да запазят кариерите си", каза Джесика Частейн в петък във Венеция.

Профсъюзите не бяха единствените, които искаха гласовете им да се чуят във Венеция. Феминистките движения също изразиха мнението си срещу решението на най-стария кинофестивал в света да покани артисти, уличавани и съдени за насилие над жени. Люк Бесон, срещу когото имаше обвинения в сексуално посегателство, отхвърлени от френското правосъдие, е в конкурсната програма с филма си "Догмен".

Уди Алън, който бе изолиран от американската филмова индустрия, представи във Венеция 50-ия си филм "Късмет" извън конкурсната програма. Роман Полански, който вече 40 години се укрива от американското правосъдие след присъда за противозаконни сексуални отношения с малолетна, бе представен извън конкурсната програма с филма си "Дворецът", посрещнат хладно.

Директорът на Венецианската мостра Алберто Барбера обясни решението да покани тримата режисьори с аргумента, че трябва да се прави разлика между човека и артиста.

Дневник