Учени разкриха защо розовите диаманти са толкова редки, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване. Тези скъпоценни камъни се срещат почти само в Австралия. Цената им е изключително висока.

Повече от 90 процента от розовите диаманти в света са добити в мината "Аргайл", намираща се в северозападната част на страната, която понастоящем е затворена.
Повечето от мините за добив на диманти се намират на други континенти - например в Южна Африка и Русия.

Австралийски научен екип е провел изследване, публикувано в "Нейчър Комюникейшънс", според което розовите диаманти са формирани при разделянето на първия суперконтинент на Земята преди 1,3 млрд. години.

Рядък розов диамант за 35 млн. долара ще бъде предложен на търг

За да се формира един диамант, са необходими два компонента, каза пред АФП геологът Хюго Олиерук от университета в Пърт. Първият компонент е въглерод. На по-малко от 150 км дълбочина въглеродът се намира под формата на графит. Вторият компонент е силното налягане. То е в състояние да определи цвета на диаманта. По-малкото налягане води до розов цвят, а малко по-силното - до кафяв, обяснява Олиерук.

Според Олиерук геоложките процеси по разделянето на единствения суперконтинент на Земята са избутали розовите диаманти към повърхността на днешна Австралия подобно на тапи за шампанско.

Дарик