Брюкселският Манекен Пис облече българска кукерска носия по случай Деня на независимостта на България, съобщиха от Посолството ни в Белгия.

„Днес жителите и гостите на Брюксел отново имаха възможност да се порадват на красотата и мистерията на българската кукерска носия и да получат негласно пожелание за здраве и благополучие, както повелява традицията. Честит празник на всички сънародници“, допълниха от дипломатическото ни представителство.

Костюмът е изработен по проект на Анелия Антова, спечелила първо място в конкурс сред студентите от катедра „Мода“ на Националната художествена академия в София. Конкурсът беше организиран съвместно от Държавния културен институт към министъра на външните работи и Посолството на България в Брюксел, разказаха от дипломатическата ни мисия.

Символът на Брюксел - Манекен Пис, облече своята кукерска носия за пръв път точно преди година, когато на тържествена церемония българският посланик в Белгия Пламен Бончев подари костюма на властите в белгийската столица и той бе вписан под номер 1098 в колекцията на музея „Гардероб на Манекен Пис“, съдържащ над 1000 костюма, посочиха още от Посолството ни в Белгия.

Както БТА писа, това е втората българска носия в гардероба на Манекен Пис. Първата беше изработена през 2007 година, по случай присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

Манекен Пис е сред най-известните забележителности на Брюксел. Разположен е в непосредствена близост до централния площад Гран Плас.

БТА