Подкомисията за контрол на еврофондовете ще стане комисия днес, заяви Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Комисията ще подготвя критериите за фирмите, които ще кандидатстват по Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони.

Лидерът на ГЕРБ е разговарял с премиера Николай Денков и със съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, след като вчера депутати от ГЕРБ-СДС изразиха притеснения във връзка с Териториалните планове за справедлив преход за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Борисов изчете две изречения от документите, които ще бъдат променени - списъкът с компаниите и заложените в тях инвестиции да не се подкрепят на база на "формален процес на избор и оценка". Бившият премиер изтъкна, че животът на ТЕЦ-овете трябва да бъде удължен. По думите му не трябва да се инвестира само в соларни паркове, тъй като те не създават работни места.

Едно от смущенията за ГЕРБ е "въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени", прочете Борисов. Той обясни: "сиреч, дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, много близки до управляващите, които за нас е странно, че са се появили там".

Другото притеснение е свързано с "формален процес на избор и оценка", което по думите на Борисов означава, че сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над три млрд. лева и които по-късно ще бъдат оценявани формално. С това ние не сме съгласни, затова ще има комисия в парламента, която да разгледа всички тези неща, защото целта на териториалните планове е подпомагане на местата, където има проблем. Ще бъдат закрити работни места, посочи лидерът на ГЕРБ. Аз вярвам на акад. Денков и се надявам, че още в петък на Министерски съвет тези две изречения ще изчезнат, каза Борисов. Тогава, когато вече имаме одобрен териториален план, една компания ще кандидатства по трите основни принципа на ЕК и която спечели - съответно ще работи, обясни той. Борисов смята, че грешката е била допусната неволно, а Денков го е уверил, че парите няма да отидат в предварително определени компании.

Вчера само няколко часа след като от финансовото министерство съобщиха за отпадане на проекти от Плана за възстановяване, ГЕРБ даде извънредна пресконференция, на която алармираха, че "се раздават милиарди на странни фирми".

Депутатът Делян Добрев обяви, че 1 млрд. 760 млн. евро "са дадени на фирми, които никой не знае откъде и кога дойдоха, как са участвали на търг и защо са били избрани. Това не е скандал. Това е международен скандал!", отсече Добрев.

ГЕРБ призоваха правителството да промени по най-бързия начин плановете и изразиха притеснение, че фирми, близки до "Продължаваме промяната - Демократична България", ще се облагодетелстват от европейските пари.

По думите на Борисов Денков е приел притесненията на ГЕРБ и ги е уверил, че ще бъдат обсъдени в петък на Министерския съвет.

Новината потвърди и Делян Пеевски, който заяви, че заедно с ГЕРБ, ще предложат да се създаде комисия за контрол на еврофондовете, за да няма такива неволни грешки, всичко ще минава през парламента. Ще прегледаме внимателно тези проекти, коментира в кулоарите на парламента Пеевски.

"Разговаряхме с ГЕРБ и с премиера Николай Денков тази сутрин, твърдят, че грешката е неволна и оценката на фирмите е формална. Надяваме се да е така. Ще проверим", каза тази сутрин Пеевски.

Той уточни, че няма да се разглеждат фирми, а критерии как да се случат нещата, за да има пълна прозрачност съгласно европейските изисквания, за да има ясно и прозрачно финансиране, което да допринесе за осигуряване на работни места и развитие на региона. Програмата се отваря догодина, трябва да има ясни критерии как се избират компаниите и какво ще донесат за региона като развитие, посочи депутатът от ДПС.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ е на мнение, че ГЕРБ залитат по реториката на "Възраждане"

ГЕРБ залитат по реториката на "Възраждане", която е срещу инвестициите, които трябва да се случат в тези региони за запазване на работните места на хората. Фирмите от индикативния списък са споделили своите инвестиционни намерения, но не са получавали средства. Това коментира пред журналисти Радослав Рибарски, депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Рибарски коментира, че по никакъв начин включването на фирми в индикативните списъци и заявяването на инвестиционните им намерения, не ги прави бенефициент по териториалните планове. Той обясни, че не е имало някакъв механизъм за отсяване, напротив - всеки, който е заявил някакво инвестиционно намерение, е намерил място в този индикативен списък с проекти, добави той.

Според Рибарски е обезпокояващо е, че едни инвеститори, които дръзват да споделят своите инвестиционни намерения, биват по този начин хулени. Това са големи фирми, които са поели ангажимент да инвестират в тези региони, добави той.

Рибарски отрече да е бил в "Металик" АД и не му е известно те да спонсорирали ПП.

Депутатът поясни, че изискването да се съберат инвестиционни намерения, е именно по искане на Европейската комисия (ЕК), европейски регламент и тепърва предстои да бъде посочен и механизмът, по който ще се усвояват тези средства. Управляващият орган е Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), добави той.

Рибарски обясни, че териториалните планове са механизъм на ЕК, а парламентарна комисия може да обсъжда всеки един въпрос, включително и критериите, на които да отговарят фирмите.

Лидерът на БСП заяви, че ще подкрепят гласуването за комисията, но Порочният модел на управление на ГЕРБ е заразил и ПП-ДБ.

Порочният модел на управление на ГЕРБ зарази и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Те се включиха в този модел и днес се избиха за това, кой да вземе повече пари - лично и чрез фирми, а не за развитието на България и добруването на българския народ. коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя коментира случващото се между коалициите, подкрепящи правителството с думите: "Ако някой е имал съмнение, какво държи сглобката до днес, то вече би трябвало да прогледне - това е разпределянето на порциите на властта и кражбата на обществени пари. Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ), за който проглушиха ушите на целия свят, за тях не е средство за модернизация на България, а средство за лично забогатяване и облагодетелстване на обръч от фирми", посочи Нинова.

"Виждате скандалът между управляващите две партии и за това, че ПП са написали в ПВУ свой кръг от фирми, които да получат големия пай от парите, свои спонсори. Естествено другият партньор се възпротивява на това, но да кажем, че не е луд този, който яде баницата, луд е този, който му я дава, защото имитацията от страна на Борисов на критика към ПП свършва в момента, в който влязат в зала и с гласовете на ГЕРБ всичко това се решава", посочи лидерът на левицата.

Според нея и по трите приоритета, които са си поставили партиите, подкрепящи правителството, има пълен провал. Шенген - никакъв напредък, еврозона - отложена за 2025 г., по ПВУ загубихме вече пари, сигурно ще загубим и още, заради това, че те в момента се бият, кой да открадне повече, коментира Нинова.

Тя обясни, че ще подкрепят създаването на парламентарна комисия, но решението на Министерския съвет е ключово, тъй като изтичат сроковете, поставени от Европейската комисия, добави Нинова.

"Възраждане" е категорично против ликвидиране на българската енергетика, заяви Цончо Ганев

От "Възраждане" настояват също да бъде предоговорен Планът за възстановяване и устойчивост в частта за енергетика и, ако Брюксел откаже, да поставим въпроса дали той е изпълним за нас, дали си заслужава да останем без енергетика. Това е важно чисто икономически за страната ни, подчерта Цончо Ганев.

По думите му правителството е заложило точки, с които да приеме конкретни планове за старозагорска, кюстендилска и пернишка област. Няколко фирми ще спечелят стотици милиони, няма никаква обезпеченост, няма гаранция за цената на тока и предстои затваряне на тецовете, обясни депутатът. Според "Възраждане" България няма изгода от зелената сделка, от декарбонизацията, защото разчитаме на тецовете си. Трябва да наложим вето в Европейския съюз (ЕС), имаме право да предоговаряме, в момента нашите управляващи не го правят, коментира Ганев. Той отбеляза, че ангажираните в тецовете, свързаните с енергетиката само в няколко области, са около 100 000 души и те могат да останат на улицата.

През последните години се наблюдава съсипване на българската енергетика, което засяга и всеки един от нас чисто финансово, вдигане на цени и инфлация, защото ще останем без независима енергетика, изтъкна още депутатът.

Дир.бг