В хангар в промишлена зона в Иври-сюр-Сен, предградие на Париж, има обект наподобяващ космически кораб, който сякаш е излязъл от научнофантастичен филм. Това е оранжерия, вдъхновена от космическите проучвания, които провежда френско-американският стартъп "Интерстелър лаб" (Interstellar Lab) и пресъздава различни климатични условия, информира Франс прес.

Целта е да се приспособят ароматните растения, които са крайно необходими за парфюмерията, към климатичните промени.

Инициативата на "Интерстелар лаб" е "съблазнила" един от лидерите на пазара на аромати и парфюми - френската компания "Роберте“ (Robertet).

Биоподът във формата на яйце, дълъг 11 метра, широк 5 метра и висок 6 метра, е осветен от лед светлини, които оцветяват във виолетово вътрешното пространство от 100 квадратни метра. Той позволява да се тества устойчивостта на растенията и култивирането им.

В този пашкул, вдъхновен от разработена от НАСА система, "Интерстелар лаб" възпроизвежда при поискване в полузатворен кръг различни климатични условия. "Това е стероидна оранжерия", забавлява се Барбара Белвизи, главен изпълнителен директор на стартъпа, която е инициатор на тази идея.

"Два компютъра, свързани със сензори, управляват температурите, влажността, светлината и кислородните нива", обяснява тя пред АФП.

След няколко месеца ще бъде инсталиран Биопод и в Грас, Югоизточна Франция. "Роберте", който създава парфюми и натурални аромати за най-големите марки като "Шанел" (Chanel), "Диор" (Dior) и "Ермес" (Hermes), както и за големите компании за млечни продукти и вода (които не искат да бъдат цитирани – бел.АФП),  е инвестирал 1 милион евро за период от пет години, за да се сдобие с такава оранжерия и система за управлението й.

За да се справи с климатичните предизвикателства, компанията диверсифицира източниците си за снабдяване и доставчиците си в целия свят: жасминът идва от Турция и Египет, ветиверът от Хаити, розата от България и Турция, но и от самия Грас.

Дарик