На 30 август 2023 г., на 899-ия марсиански ден от своята мисия, марсоходът "Пърсивиърънс" на НАСА засне мини торнадо в кратера Джезеро.

Вихърът е от типа "прашен дявол", а силата му е способна единствено да вдигне ситните прашинки от повърхността на Марс. Феноменът се образува, когато джобове горещ въздух близо до повърхността се издигат бързо през по-хладен въздух над нея. Изучавайки ги, учените се надяват да научат повече за атмосферата на Марс и да подобрят метеорологичните си модели.

Кадрите са направени от една от навигационните камери на марсохода (NavCams). Използвайки данни от изображенията, учените от мисията установяват, че този "прашен дявол" е на около 4 км от марсохода и е с диаметър около 60 метра.

Височината на вихъра е поне 118 метра, а скоростта му 19 км/ч.

"Не виждаме върха на прашния дявол, но сянката, която хвърля, ни дава добра индикация за височината му. Повечето са вертикални колони. Възможно е конкретният вихър да е висок 2 километра", Марк Лемън, планетарен учен в Института за космически науки (SSI) и член на научния екип на "Пърсивиърънс".

Праховите дяволи са често срещано явление на Марс и обикновено стават много по-големи от тези, открити на Земята (поради условията на ниско налягане). Подобно на много по-големите пясъчни бури, които понякога могат да обхванат цялата планета, тези вихри са един от механизмите, отговорни за движението и преразпределението на праха около Марс.

Дир.бг