За първи път в спортната си история Шумен ще е домакин на официален мач на представителен национален отбор на България. На 15 октомври, неделя в зала “Арена Шумен” женският тим по хандбал ще приеме Черна гора. Двубоят е от квалификациите за Европейското първенство през 2024 г.

Началният час на двубоя е 17,00, а входът за зрители е свободен.

България е в група 6 на квалификациите с отборите на Сърбия, Черна гора и Турция, като националките стартират пресявките с гостуване на Сърбия на 11 октомври, след което е срещата в Шумен с Черна гора. Останалите срещи от групата ще се играят в началото на следващата година, като за домакинските срещи на българския отбор отново е заявена “Арена Шумен”.

“Българската федерация предложи залата в Шумен за мачовете на отбора, защото отговаря на стандартите на Европейската федерация за провеждане на срещи от такъв ранг. Изискванията на Европейската хандбална централа са много. Успяваме да се справим и да подготвим всичко, като  съдействие ни оказва и общинското предприятие “Общински жилища и имоти”, обясни за ШУМ.БГ Милен Янев от БФХ.

За евроквалификацията в зала “Арена Шумен” ще се постави допълнителна настилка, която евроцентралата изисква заради телевизионните излъчвания. Около терена ще са разположени  и лед табла на рекламодатели.

Отборът на България не е сред фаворитите в групата и ще се нуждае от подкрепата на публиката. Съперниците на националките са с опит на международната хандбална сцена, като напр. Черна гора е сред водещите отбори, а на последното европейско първенство спечели бронзови медали.

В състава на националния дамски отбор на България са и две момичета от шуменската хандбална школа – Ирене Иванова и Габриела Стефанова. За първите срещи от групата ще липсват две от силните състезателки – Лора Сарандева и Полина Генчева. Старши треньор на женския национален отбор е Димитър Николов, който развива треньорска кариера в Португалия, помага му специалистката от школата на ХК „Етър 64“ (Велико Търново) Миглена Христова.

ШУМ.БГ