Ловът е вълнуваща дейност за безброй хора, които обичат да предизвикват себе си и да прекарват време на открито. Когато отиваме на лов, не е достатъчно да вземем оръжието си и да излезем сред природата, но трябва и да се оборудваме с правилните аксесоари.

В тази статия ще ви разкажем кои са основните аксесоари, които трябва да имате за вашите ловни оръжия, независимо дали притежавате пушка, карабина, лък, арбалет или друг вид ловно оръжие.

Значимостта на подходящите аксесоари в лова

Наличието на ловни аксесоари никога не е било задължително, но се смята, че помага за един успешен, безопасен и отговорен лов. В днешно време съществуват множество ловни аксесоари и изборът на правилен може да изглежда предизвикателен. Но преди да се запознаем с основните видове, нека разгледаме различните ловни оръжия и по какво се различават те.

Основни видове ловно оръжие

Ловните оръжия се предлагат в различни варианти, всеки от които е пригоден за специфичен дивеч и ловни стилове. Разбирането на тези основни видове ловни оръжия е първата стъпка в избора на подходящи аксесоари за вашите ловни начинания.

Огнестрелни пушки и карабини

Пушките и карабините са предпочитан избор за много ловци, тъй като осигуряват точност и универсалност. Тези огнестрелни оръжия се предлагат в многобройни модели - от пушки с болтово задвижване до полуавтоматични пушки, като всеки от тях се нуждае от специфични аксесоари за оптимизиране на работата.

Лъкове и арбалети

Лъковете и арбалетите са чудесен избор за тези, които търсят по-традиционно или по-предизвикателно ловно преживяване. Те попадат в два вида категории – класически и блокови, като всяка една от тях изисква специализирани аксесоари за повишаване на точността.

Други видове оръжия

В допълнение към пушките, карабините, лъковете и арбалетите съществуват различни видове ловни оръжия като въздушни пушки, въздушни пистолети и газови пистолети. Всеки от тези алтернативни варианти се нуждае от собствен набор от аксесоари, за да работи ефективно.

Задължителни аксесоари за огнестрелни оръжия

Въпреки че конкретните аксесоари могат да варират в зависимост от избраното от вас ловно оръжие, за всеки вид огнестрелно оръжие трябва да се вземат предвид няколко основни елемента. Не подценявайте тези аксесоари, тъй като те са от основно значение за безопасния и успешен лов.

Прицели и оптични системи

Правилната прицелна система може да има значение за точния изстрел и пропуснатата възможност. Прицелите използват система, която позволява получаването на точна точка на прицелване върху целта. 

Едни от най-разпространените са така наречените термални прицели, които са известни с това, че осигуряват гъвкавост през всички сезони и метеорологични условия. Видовете оптични мерници включват далекомери, бинокли и оптични прицели за наблюдения.

Патрони

За ловците с огнестрелно оръжие изборът на подходящи патрони е от съществено значение. Правилните боеприпаси осигуряват етичен и ефективен лов, като осигуряват необходимата мощност и точност. Правилното съхранение и поддръжката на патроните също са много важни за успешния лов.

Почистващи комплекти

Използването на почистващи комплекти, за да поддържате оръжието си е не само въпрос на дълголетие, но и на безопасност. Редовното почистване и поддръжката гарантират, че оръжието вие ще функционира безотказно и безопасно през целия ловен сезон.

Ножове и инструменти

Всеки ловец трябва да разполага с добър ловен нож, който служи като незаменим аксесоар за обработката на дивеча. Наред с ножовете, други инструменти, като мултифункционалните, които събират няколко основни мини инструмента, могат да послужат отлично в ловни условия.

Бинокли и далекомери

Биноклите и далекомерите са едни от основните оптични уреди, които намират своето приложение при преследването на дивеч. Те помагат за виждането на дивеча от разстояние, като осигуряват добра картина на дистанция от няколкостотин метра. Използването на бинокли и далекомери ще ви помогне да планирате своя подход и да правите точни изстрели.  

Съдържание на Guns.bg