Приключи основният ремонт на къщи “Елеонора”, където ще се помещава част от фонда на ХГ “Елена Карамихайлова”. Днес кметът Любомир Христов, зам.-кметът Боян Тодоров, Антоанета Петрова от строителната фирма „Гарант строй“ ЕООД и директорът на галерията Деян Евтимов официално прерязаха лентата на новото художествено пространство.

“Това е първи етап от ремонта на къщите. Предстои да се оформи двора и частта от сградите, в която доскоро имаше магазин. След разговори със собствениците, той вече е общинска собственост и след обновяване ще е част от галерията”, каза при откриването кметът Христов.

В обновеното художествено пространство ще е подредена постоянна експозиция. “Около 300 картини на класици на българското изобразително изкуство и на шуменски художници, които притежава ХГ “Елена Карамихайлова”, ще бъдат показани в новата галерия в постоянна експозиция”, обясни директорът й Деян Евтимов.

Той допълни, че галериите в къщи “Елеонора” са изградени по всички стандарти за експониране и за съхранение на картини – климатизация, температура, осветление. “Започваме работа по поставяне на картините, предстои ни много работа. Надявам се за Деня на Шумен през 2024 г. галерията да е отворена за посетители”, каза още Евтимов.

Ремонтът и адаптацията на къщи „Елеонора“ 1 и 2 на ул. „Цар Шишман“ за художествена галерия бяха направени с около 1,5 млн. лв. от бюджета на община Шумен. Отделно за изкупуване на идеални части от съсобственици са дадени близо 200 хил. лв.

Общата разгъната площ на сградите е 774,80 кв.м плюс 59,04 кв.м, в които досега се помещаваше магазинът. Освен изложбените площи, има и помещения за охрана, кабинети, битов склад, тоалетни, хранилище и др. Изграден е и асансьор.

ШУМ.БГ