До края на лятото шуменската Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ ще удвои експозиционната си площ. Това ще стане факт след завършване на ремонта на двете свързани къщи на ъгъла на улиците „Цар Освободител“ и ул. „Цар Шишман“. 

За проекта, на пресконференция днес, говориха кметът на Шумен Любомир Христов, директорът на галерията Деян Евтимов и строителите от „Гарант Строй“ ЕООД Антоанета Петрова и Силвия Димова.  

„Като екип ние винаги степенувахме приоритетите на нашия град. Започнахме с образование, спорт, инфраструктура и много други, като се стремяхме всичко това да върви паралелно. И сега в последната година от нашия мандат ние обръщаме внимание на културната инфраструктура. В крайна сметка вече е дошло времето да направим ремонта“, каза кметът Христов. 

„Ние сме много благодарни, че дойде ред да се построи тази нова галерия. Бяхме изгубили надежда, но се радвам, че сега всичко започва“, каза Деян Евтимов.

Той обясни, че на новата площ от близо 900 кв. м галерията ще успее да изложи голяма част от своите над 2 000 произведения на изкуството. В момента те се съхраняват в сградата на ул. „Янко Сакъзов“, която и след пребазирането в новите къщи ще остане за нуждите на галерията. 

Ремонтът ще се извърши със собствени средства на община Шумен. Фирма „Гарант Строй“ спечели обявената обществена поръчка с оферта от 974 640,10 лв. без ДДС. Къщите ще получат нова дограма, изцяло ново вътрешно оформление, асансьор.  

„На този етап, по предварителни сметки, смятаме, че ще успеем да се поберем в предвидената сума, но за в бъдеще не мога да гарантирам“, каза Антоанета Петрова, управител на „Гарант Строй“. Фирмата има за работа срок от 180 дни. 

ШУМ.БГ