Министерството на културата (МК) одобри извършените от Община Шумен предпроектни проучвания и изготвеното комплексно задание за изработване на технически проект за консервация и реставрация на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

От там допълниха, че направените предварителни проучвания показват, че към момента общото състояние на строителните конструкции на паметника е добро. Необходими са обаче укрепване и обработка на увредени повърхностни зони на бетонното покритие за защита от корозия, причинена от експозицията на открито и системните влияния на атмосферните условия.

Припомняме, че паметник „Създатели на българската държава“ получи статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“. Това позволява на общинската администрация да кандидатства по програмите на министерството за целева финансова подкрепа за извършване на необходимите консервационни и реставрационни дейности.

ШУМ.БГ