Шуменци почетоха днес делото на народните будители на тържество пред паметника на Нанчо Попович в градинката пред НЧ „Добри Войников-1856".

Поднесени бяха венци и цветя. Слово по случай празника произнесе дванайсетокласничката Аксиния Маринова:

„Днес е денят да си спомним за всички възрожденци, книжовници, дейци на борбата за независима българска църква. За стотиците достойни люде на перото и онези непокорни и горди българи, които учеха как се обича България и как умира се за нея - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Априлов, Неофит Рилски, Найден Геров, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Нанчо Попович, Сава Доброплодни... Редом до тези имена поставяме и името на нашия съгражданин Добри Войников, една от най-значимите личности на българското възраждане.

(...) Дни като този са достатъчни да ни изпълнят с енергия и да накарат сърцата ни да забумтят точно както в миналото народните будители са накарали тлеещият и почти изгорял български дух да забумти и да се съхрани и до днес. Днешният празник не е празник само на миналото. Той е празник и на настоящето. И днес имаме своите будители. Това са днешните учители, дейци на словото, на просветното и културното дело. Наричаме ги будители, защото събуждат у нас желание за знание, стремеж към интелектуално и духовно извисяване, дават ни нужната посока и ни посочват верния път. Дни като този ни напомнят, че колкото и трудно да е  времето, каквато и да е ситуацията, българският дух има силата да преодолее всяко препятствия, да прескочи всяка трудност. Не трябва да изоставяме идеалите, за които са се борили предците ни, а да ги отстояваме в настоящето и да ги предадем на бъдещите поколения“.

Тържеството пред паметника на Нанчо Попович бе организирано от община Шумен, командването на Шуменския военен гарнизон, Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ и НЧ „Добри Войников-1856“. На него присъстваха Народните представители Ралица Тодорова и Красимир Вълчев, областният управител проф. Добромир Добрев, кметът на Шумен Любомир Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, деца, ученици и граждани.

В програмата участваха и деца от детска градина „Звънче“.

ШУМ.БГ