Областният управител проф. Добромир Добрев насрочи първите заседания на новоизбраните Общински съвети в десетте общини в Шуменско.

Местният парламент в Смядово ще се събере първи. Сесията е насрочена за утре, 3-ти ноември, от 11,30 часа. На 6-ти ще заседават в Никола Козлево и Каолиново, на 7-ми в Хитрино, на 8-ми в Нови пазар, на 9-ти в Каспичан. Във Венец и Шумен общинските съвети ще се съберат на 10-ти ноември, а тези във Велики Преслав и Върбица на 13-ти.

Шуменският Общински съвет е в състав от 41 съветници. На изборите в неделя гласоподавателите решиха да дадат най-голяма подкрепа на ГЕРБ и БСП – групите им ще имат по 9 съветници. Трета по големина с петима съветници е групата на ПП-ДБ. В Общинския съвет ще има три групи от по  четирима – „Левицата!“, „Възраждане“ и ДПС. Трима влязоха от Местна коалиция ДБГ, двама от Гражданско сдружение „Гласът на Шумен“/ ДСБ и независимият Павел Павлов.

Общинските съветници с мандат 2023-2027 във Велики Преслав са 17. От тях БСП за България има 2. ПП ГЕРБ е с 8, Движение за права и свободи – ДПС – 4, КП „Продължаваме промяната-Демократична България”-  3

17 членен е Общинският съвет във Венец. Три политически сили имат свои представители - ПП ГЕРБ – 4, “Движение за права и свободи” - 12, КП „Продължаваме промяната-Демократична България” - 1.

Във Върбица Общинският съвет е от 17 души и в него влизат две партии. ПП „ГЕРБ“ е с 1 представител, ПП „ Движение за права и свободи” с 16.

ПП ГЕРБ и ДПС съставят Общинският съвет в Каолиново. Той е от 21 души, 4 от ПП ГЕРБ и 17 от “Движение за права и свободи” – ДПС.

Пет са партиите и коалициите, които имат свои представители в Общинския съвет в Каспичан, който е от 13 души. БСП за България има 3 души, ПП ГЕРБ – 5, Левицата! - 2, Движение за права и свободи – ДПС – 2, КП „Продължаваме промяната-Демократична България” -  1                                             

13 членният Общински съвет в Никола Козлево е съставен от представители на две политически сили. МК „ДПС“ (БСП за България) има 7 души в местния парламент, ПП „НДПС“ – 6

В Нови пазар Общинският съвет е от 21 души. В него влизат представители на 4 партии. 9 са от БСП за България, 3 от ПП ГЕРБ – 3, 7 от “Движение за права и свободи” ДПС, 2 от КП „Продължаваме промяната-Демократична България”.

ПП ГЕРБ е с най-много представители в Общинския съвет в Смядово – 10. Съставът, който е от 13 души, се допълва от 1 човек от “Движение за права и свободи” - ДПС и 2 от КП „Продължаваме промяната-Демократична България”.

В Хитрино 17 членният Общински съвет е съставен от три коалиции. 13 са представителите на КП „Продължаваме промяната-Демократична България”, 3 на “Движение за права и свободи” – ДПС, 1 на БСП за България.

ШУМ.БГ