Новоизбраният кмет на Шумен Христо Христов, общински съветници и кметовете на кметства положиха клетва на тържествено заседание.

То бе открито от областния управител проф. Добромир Добрев. “Съдбата определи днешното заседание на днешния 10 ноември, една знаменателна дата. От нея започна нашето завръщане към европейските ценности, но и разделението ни за и против тези ценност – живот, свобода, частна собственост”, каза в началото на заседанието областният управител. Той пожела здраве на новите съветници и да работят за обществото.

След това председателят на ОИК Биляна Пейчева връчи на съветниците удостоверенията им за избора. Документите си лично получиха 40 съветници. Отсъства по уважителни причини д-р Валентин Петров.

Първата сесия на Общинския съвет бе водена от най-възрастния съветник Николай Калев, който е на 76 г. “За мен е чест на тази дата 10 ноември да ръководя заседанието ни” каза Калев, след което прочете клетвата, която положиха съветниците, кметовете в общината. Всички подписаха клетвена декларация, с която заявиха, че във всичките си действия ще се водят от интересите на гражданите на общината.

След това кметът Любомир Христов с мандат 2015-2023 връчи на новия кмет Христо Христов кметската огърлица и ключа на Шумен. “Спечелихте доверие, но това е и голяма отговорност. Направете така, че хората да ви повярват. Работете за Шумен”, пожела на новата местна власт Любомир Христов.

В словото си новият кмет проф. Христо Христов благодари на шуменци за подкрепата, а на съветниците пожела успешен мандат.

“Доверието, което ни беше дадено е най-ценното, което получих на този местен вот и това ме задължава да го оправдая. Няма да забравя нито един проблем, нито една идея, която ми беше дадена по време на срещите с жителите на общината. Ще положа всички усилия да имаме една чиста, подредена, благоденстваща община”, каза, след като положи клетва кметът Христо Христов.

По-късно пред медиите кметът Христов заяви, че все още не е готов с екипа, с който ще работи. “В момента текат преговори с политическите сили, които ни подкрепиха на втори тур. С тях имаме сключени споразумения и докато не приключат преговорите ни, няма да бъде обявен екипът, с който ще работя:, каза Христо Христов.

Припомняме, че на 5 ноември, на втория тур на избора за кмет на Шумен БСП и Христо Христов получиха подкрепа от „Възраждане – Шумен“, ВМРО – Шумен, „Продължаваме промяната” – Шумен, Местна коалиция „ДБГ” - Шумен, „Български възход” – Шумен, „Левицата“ – Шумен, „Български гласъ“ – Шумен, "Има такъв народ" – Шумен.

ШУМ.БГ