36 населени места в Шуменска област са без вода, а 26 нямат ток повече от денонощие след снежната буря от събота вечерта. Данните бяха изнесени днес на заседание на Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

По информация на ВиК-Шумен липсата на електрозахранване е причина за нарушеното водоподаване в някои места в бедстващите общини. След пускането на захранването, и водоподаването ще се възстанови.

Екипи на „Електроразпределение Север“ работят по отстраняването на авариите по електропреносната мрежа и възстановяването на електрозахранването. На терен работят екипи и от съседни райони - Търговище, Разград, Горна Оряховица, за да бъде овладяна ситуацията. В община Каолиново и община Никола Козлево положението е много сериозно, има множество паднали стълбове и огромни навявания. Очакванията са до края на деня навсякъде да бъде подадено напрежение. Отделни абонати ще останат без захранване, защото има много аварии ниско напрежение, по които ще се работи и утре, са уверили от електропреносното дружеството.

Според директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Иван Иванов през изминалото денонощие са реагирали над 38 сигнала, над 90 души са били евакуирани на различни места.

Към момента няма данни за бедстващи хора. Пътищата в региона вече са проходими. Временно e ограничено движението по пътя Изгрев - Тодор Икономово поради силни снегонавявания, но се очаква до няколко часа да бъде отворен. 

Обявеното вчера от областния управител Добромир Добрев бедствено положение ще бъде отменено при пълно възстановяване на електрозахранването в населените места, добавиха от пресслужбата му.

ШУМ.БГ