Започват проверки в търговските обекти на територията, обслужвана от ОД на МВР - Шумен за недопускане продажба на пиротехнически изделия без съответните разрешителни, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Ще следи дали предлаганите в търговската мрежа изделия имат сертификат за качество, дали не се предлагат в нарушени или скъсани опаковки и дали имат инструкции за употреба на български език. Целта на проверките е да се установи дали предлаганите изделия съответстват с изискванията за безопасност.

Купуването от нерегламентирани търговци може да крие опасности. Най-рискови са тези с различни дефекти или с изтекъл срок на годност, допълниха от полицията.

От там казаха още, че са предприети действия за пресичане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение, включително пазари и тържища.

Полицейските служители ще следят дали се спазва забраната за продажба на фойерверки oт категория F1 за клиенти ненавършили 12 години, от категория F2 за ненавършили 16 години и от категория F3 за непълнолетни.

От ОД на МВР – Шумен припомнят, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места – училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт, включително и в новогодишната нощ.

ШУМ.БГ