Над 1000 декара нови гори се появиха на територията на Североизточното държавно предприятие в областите Шумен, Варна, Добрич и Търговище.

Това стана ясно на заключителната пресконференция по европроекта „Подобряване на природозащитното състояние на територията на СИДП“, която се проведе днес в конферентната зала ПП „Шуменско плато“.

Проектът включваше възстановяване на горски природни местообитания чрез залесяване, отстраняване на нежелана растителност, събиране и обработка на горски репродуктивни материали и производство на посадъчен материал.

„С финансирането в размер на над 6,5 млн. лв. в стопанствата на територията на държавното предприятие са произведени 300 000 фиданки. Проектът доведе до подобряване на състоянието на горите в Североизтока, като неговото естествено продължение ще бъде новия проект по програма „Околна среда“, дейностите, по който ще стартират през 2024-та година“, каза ръководителят на изпълнения проект Христина Манолова.  

„Постигнахме поставените цели с вашия денонощен труд, за което много ви благодаря“, каза директорът на СИДП Симеон Давидков, като изрази надежда за спечелване и реализиране на още много проекти.

ШУМ.БГ