В Областния информационен център (ОИЦ) в Шумен въвеждат нова услуга за улеснение на граждани и фирми - „Обслужване на едно гише“ за предоставяне на пълен набор от информация за изпълнение на мерки за енергийна ефективност.

Това съобщиха на заключителната си за годината експертите в ОИЦ.

Експертите ще дават информация за кандидатстване по отворени процедури и програми за финансирането им, за реда за регистриране на сдружения на собствениците съгласно Закона за управление на етажната собственост, за осигуряване на съдействие и координация с общинските администрации, ще оказват съдействие за изготвяне на обследване за енергийна ефективност и валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда.

“Такова съдействие оказвахме на гражданите и сдруженията на етажната собственост при кандидатстването за енергийна ефективност на жилища. Сега продължаваме да помагаме с по-широк кръг от информация”, каза Ирена Стефанова.

От следващата година ОИЦ ще подготвя и участва и в провеждане на обществени обсъждания по представяни от общините проекти, които могат да намерят място в концепциите за интегрирани териториални инвестиции.

“Обръща се подхода при кандидатстване по европрограми, като се взима пред вид необходимостите на местно ниво. Точно по тях ще се провеждат обсъждания с общността. Така ще се изведат проекти, необходими на даден регион, които да се реализират”, обясни Даниела Йорданова.

Управителят на ОИЦ – Шумен Карен Гаребедян отчете успешна за работата на ОИЦ година. “Преизпълнени са голяма част от индикаторите, които се залагат за функционирането на центъра. ОИЦ ще продължи да работи, да съдейства на граждани и организации, като финансиране за работата му се осигурява по програма "Техническа помощ" за още 6 години", каза Гарабедян.  

ШУМ.БГ