Над 500 души са се включили в пешеходните обиколки из Шумен през 2023-та, организирани от Общинското предприятие по туризъм и Съюза на екскурзоводите.

През годината са направени 14 пешеходни тура, като 7 от тях са били безплатни.

Днес бе последният за настоящата година тур и в него участваха над 50 души. Пред хората лицензираният екскурзовод Светлана Джанкова отново направи интересен авторски разказ за историята и архитектурата на вече несъществуващи сгради и на сегашни такива по главната улица на Шумен бул. “Славянски”. 

“Първата пешеходна туристическа обиколка в Шумен направихме през 2013 г. От тогава интересът към тях нараства. Веднъж годишно обаче – за Коледа, се събират толкова много хора. Може би защото денят е подходящ, почивен е, идват и хора от други градове, а и обиколката е безплатна. Съществува тази тенденция, особено сред шуменци”, каза за ШУМ.БГ Джанкова.

Тя обясни, че част от туровете са с цел повече посещения в къщите по Възрожденската улица, които стопанисва Общинското предприятие по туризъм, за да се популяризират обектите. “Такава е обиколката “Шапки и капели”, в която се разказва за правенето на шапки и има такава шапкарница в Сребровата къща. За децата е направен маршрутът “Разходка с речник” и по време на обиколката се запознаваме с думички, които са изчезнали като хаджия, например”, каза още Джанкова

ШУМ.БГ