Филмът „Нонумент 2.0“ по отличения с ИКАР едноименен пърформанс започва представянето си от Шумен. Премиерата му е на 29.12, от 17:00 ч., в зала „Антракт“ на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен. През 2024 филмът ще гостува и в София, Варна, Габрово, Стара Загора и Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на шуменския театър.

Отличеният с ИКАР пърформанс "Нонумент 2.0 - в зоната на противоречивите копнежи" пред Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна, служи за драматургична основа на филма и е във формата радиобалет, който немският арт колектив LIGNA разработва за първи път през 2002 г. като начин да разруши устоите на оспорвани обществени пространства.

Участниците получават слушалки с предварително записана драматургия и покана за включване в определени групови или индивидуални движения. Чуват гласове, размишления, теоретични текстове, музика. Участват както в индивидуални, така и в групово направлявани действия, като вземат сами решения дали да са част от цялото и така се превръщат в слушатели-актьори.

"Нонумент 2.0 - в зоната на противоречивите копнежи", реализиран от немския арт колектив LIGNA и артиста и пордуцент Стефан А. Щерев, съвместно с Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен, е вторият проект от трилогията „Нонумент“, в който отново е водеща темата за паметниците, изгубили значението си във времето. Така наречените НЕ-паметници (нонументи) са идеологически заредени, заобиколени както от ненавист, нагласа за ревизионизъм и унищожение, така и от носталгията и желанието за опазване, консервация и преосмисляне на тяхната функция и стойност в настоящето.

Филмът, базиран на пърформанса, се е заел с трудната задача да пресъздаде максимално достоверно това, което зрителите-участници чуват или правят по време на представлението, без да нарушава невидимата същност на радиобалета. Зрителите ще видят една необичайна гледна точка, която включва документални кадри и музиката на композитора Емилиян Гацов-Елби.

Освен премиерата на филма, Асоциация „Информбюро“ подготвя и представянето на книгата „Нонумент Бузлуджа“ по предишния награден пърформанс съвместно с ЛИГНА и Дома на хумора и сатирата-Габрово "Нонумент 1.0 - перформативен подход към Бузлуджа”.

Филмът и книгата се реализират с финансовата пдкрепа на Национален фонд "Култура" по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

ШУМ.БГ