Естествената тревна настилка на терена на Ученическия стадион в Шумен ще бъде заменена с изкуствена. Това ще стане по програма на Българския футболен съюз.

Новината бе съобщена от кмета Христо Христов на работна среща с представители на клубове по футбол и лека атлетика, на която се обсъдиха въпроси по реконструкцията на градския стадион “Панайот Волов”.

“Имаме обещано съдействие от БФС през програми за партньорство между националните футболни федерации с ФИФА и УЕФА да се финансира изграждане на терена на ученическия стадион", каза Христов и поиска мнението на треньорите каква да е настилката.

Присъстващите от футболните клубове “Волов', “Шумен 2007”, “Олимпия”, които ползват стадиона за тренировки и мачове, заявиха желание настилката да е изкуствена. Те бяха подкрепени от футболните клубове “Атлетик” и “Юнак”, които тренират на собствени бази. В допълнение клубовете поискаха изкуствената настилка да е от висок клас.

“БФС ще финансира изграждането на терена, но ние трябва да подадем искането си до тях и това трябва да е в кратки срокове. Готови сме, като само ни трябваше мнението на треньорите. Подмяната на терена и изграждане на ограда ще струва около 600 хил. лв. и може да се направи в рамките на два месеца”, обясни после пред ШУМ.БГ кметът Христов. Той допълни, че за ремонт на съблекални, направа на осветление и др. ще се търси финансиране  по-нататък.

По време на срещата бяха коментирани и конкретни въпроси около реконструкцията на стадион “Панайот Волов”, за който има осигурено финансиране от държавата от 32 млн. лв.

“Искаме да направим стадион, който да е модерно съоръжение, да отговаря на нуждите на спорта в Шумен, но и да има ресурса да приема футболни срещи и лекоатлетически състезания на международно ниво. Затова е и тази среща, за да чуем конкретни изисквания”, посочи кметът.

Бе пояснено, че в момента има идеен проект за ремонт на стадиона и че преди да се изготви техническия проект, може да се коригират някои от зададените параметри.

В края на продължилата два часа среща бяха направени комисии – една от представителите на БФС в Шумен и футболните клубове и една от лекоатлетите. Те имат за задача до средата на януари да излязат с конкретни предложения за това какви са нуждите на двата спорта и те да се вземат пред вид при изработване на проекта за реконструкция на Градския стадион. Очаква се новото спортно съоръжение да е готово през 2026 г.

ШУМ.БГ