Финансови корекции от 25% грозят община Шумен по проектите за ремонтите на Летния театър и на Младежкия дом. Санкциите все още не са наложени.

Това стана ясно на пресконференция на кметския екип на Шумен.

“Има препоръки към община Шумен от Управляващия орган по ОП “Региони в растеж” по довършителните дейности в Летния театър и Младежкия дом, като например достъпността за хората с увреждания. Имаме писма, в начален етап сме и се стремим да отстраним нередностите, за да не допуснем санкциите или поне да не са в този размер”, обясни кметът Христо Христов.

Ремонтите на двата обекта бяха за над 3 млн. лв. Финансова корекция от 25% би възлязла на близо 900 хил. лв.

Кметът се оплака, че по проекти, реализирани от предишните кметски екипи, сега трябва да се плащат финансови корекции общо за около 10 млн. лв.

Има Акт за публично-държавно вземане на стойност 3,961 млн. заради финансова корекция по проекта за Пречиствателната станция за отпадни води, като сумата с лихвите вече е в размер 6,4 млн. лв. В момента тече обжалване пред Административен съд – Шумен.

Общината вече разплати и 1,5 млн. лв. по друго дело, което приключи в неин ущърб - за дяловете в хотелски комплекс “Шумен”. Остават за плащане още толкова.

ШУМ.БГ