143 кучета от Общински приют "Тонка Петрова" в Шумен са осиновени през изминалата 2023 година. 128 от тях са намерили нови семейства в Германия, а 15 – тук в България. Осиновените котки зад граница пък са 10. Това съобщи за ШУМ.БГ директорът на приюта Златина Пенева.

Спрямо миналата година кучетата, заминали за Германия, са с едно повече, а котките с 5 по-малко. В България осиновените кучета са 15 през 2022 г. - толкова, колкото и през тази година. Животът на осиновените животни се проследява в последствие.

“Броят на осиновените кучета се запазва, но тези в приюта за съжаление не намаляват. Продължаваме да поддържаме пълен капацитет на животните. Това се дължи на факта, че непрекъснато ни носят малки изхвърлени кученца и тази тенденция не намалява. Носят ни малките, но майката не. Съответно, тя не се кастрира и скоро отново ще роди, а нейното нежелано поколение ще ни бъде донесено”, обясни Пенева.  

Една положителна тенденция в приюта е увеличеният брой дарители през т.г. Даряват се обикновено храна, одеяла, чаршафи. “Рядко дарението е организирано и голямо, но пък зачестиха единичните случаи на хора, които са решили да дойдат и да донесат  храна за животните. Благодарим им”, каза Пенева.

Тя уточни, че въпреки даренията, храната за кучетата и тази година не достига. Затова от приюта са организирали дарителска кампания. 12 от животните са заснети за календар, който все още е в продажба. Желаещите да си купят могат да го направят на място в приюта или да се обадят за поръчка на телефон 0892 961 064. Със средствата от календарите ще бъде купена храна за животните.

ШУМ.БГ