Шуменската хандбалистка и треньорка Десислава Стефанова попадна в книга за историята на женския хандбал в Испания. “Жени и хандбал” е написана от журналиста Мигел Анхел Мурсия Лин, който в близо 700 страници събира 70 г. от развитието на играта и пише за най-изявените испански хандбалистки и най-добрите чужденки, играли в първенството на страната на Иберийския полуостров.

Десислава Стефанова намира място в книгата като “едно от най-запомнящите се леви крила в испанското първенство”. Публикувана е и снимката на българската спортистка. В разказа за Стефанова е проследена хандбалната й кариера в отбори от Испания, както и пътя й, след като прекратява активна състезателна дейност.

Деси Стефанова започва да играе хандбал в Шумен при Божидарина Лозанова и Здравка Дечева. Тя е част от звездния състав на Нови пазар, който през 1994 г. играе в шампионската лига по хандбал.

От 2001 до 2013 г. Стефанова играе в испанското първенство. Била е част от отборите на Хетафе, Леганес, Леар Аликанте, с който печели бронзови медали от шампионата, Сан Себастиан Сан Себастиан де лос Рейес. В последния тим Стефанова става и треньор на деца, а след това и на женската гарнитура на клуба. След завръщането си в България Стефанова игра за “Шумен 98”, бе треньор на момчетата на и на жените на Шумен, както и наставник на националките до 20 г.

“В края на 2023 г. с мен се свърза авторът на книгата и ми я изпрати тук в България с послание от него, като помоли само да се снимам с нея и да му изпратя снимката. Разбрах, че е започнал да събира материали за книгата през 2020 г. Малко по-късно с мен се свързаха от издателството и поискаха съгласието ми да съм в тази книга, което аз дадох. Книгата бе страхотен подаръка за мен”, каза за ШУМ. БГ Деси Стефанова.

ШУМ.БГ