Испанецът Пабло Пегалахар ще дирижира оркестъра на Симфониета - Шумен този четвъртък, 18 януари. Концертът поставя акцент върху виенските класици Моцарт и Бетовен. В програмата са включени „Дон Жуан“ от Моцарт, Концерт за пиано и оркестър № 21, Четвъртата симфония на Бетовен

Солист на концерта е  Инес Симеонова – пиано.

Концертът на 18 януари е с начален час 18:35 в зала “Проф. Венета Вичева”.

Пабло Пегалахар е лауреат в Международния конкурс за млади диригенти “Маестро Борислав Иванов”, който се състоя във Варна през ноември 2023 г. Кариерният път му започва в родната Испания, като учи при диригентите Енрике Гарсия Асенсио и Хесус Амиго и при композитори като Хесус Руеда, Алисия Диас и други. Пегалахар печели стипендия Фулбрайт, която му позволява да получи магистърска степен по оркестрово дирижиране в САЩ. В момента следва докторска степен по оркестрово дирижиране с Марк Гибсън в Музикалния колеж към Университета на Синсинати и работи в Симфоничния оркестър на Синсинати през сезон 2023/2024.

Инес Симеонова е родена в град Добрич. Учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ София в класа по пиано на Мариана Шикова, след което завършва бакалавърска и магистърска степен в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. д-р Борислава Танева. По настоящем Инес работи като акомпанятор - преподавател в НМУ „Любомир Пипков“ , като преподавател по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и преподавател по пиано в музикална школа „Art&Shock”. Носител е на награди от национални и международни клавирни конкурси.

ШУМ.БГ