Сериозен спад на престъпленията в Шумен през 2023-та, отчете днес Районното управление на полицията.

През годината са регистрирани общо 819 престъпления, при 910 през 2022-ра, или с 11,1% по-малко.

РУ-Шумен обслужва общините Шумен, Хитрино и Венец. 716 от престъпленията са в Шумен, 52 са в Хитрино и 51 във Венец. 

Данните за дейността на РУ-Шумен бяха изнесени днес пред ръководния състав на ОДМВР-Шумен от началника на полицейското управление гл. инсп. Илиян Николов, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Висок остава и процентът на разкриваемост – установени са извършителите на 58,97% / 483 броя/.

Общият спадът се дължи най-вече на по-малкия брой престъпления против собствеността, които намаляват с 15%. От 294 престъпления от този вид са разкрити 141. Има ръст обаче при измамите – те са с 22 повече.

Повечето от тях са реализирани под предлог за доставка на пелети, дърва за огрев, покупки на движими вещи, измами в интернет. Регистрирани са 6 телефонни измами, като помагачите в тях, т.нар. „мулета“, са установени и са им повдигнати обвинения.

Увеличение бележат престъпленията срещу личността. През 2023 година те са 113, срещу 60 за 2022. Няма регистрирани убийства и опити за убийства. Престъпленията в условия на домашно насилие са 38.

„Независимо от динамичния характер на средата за сигурност считам, че служителите на РУ-Шумен постигнаха високи резултати в служебната си дейност, за което им благодаря“, каза гл.инсп. Николов.

Директорът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Георги Гендов благодари на служителите за работата им през годината. „Добрите резултати се постигат тогава, когато има добро взаимодействие между всички структури. Когато работите бързо и адекватно, резултатите са такива. Пожелавам да сте здрави и със същия хъс да работите и през настоящата 2024 година“, допълни Гендов.

ШУМ.БГ