Синдикатът на машинистите в германския държавен железопътен оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) прекрати предсрочно шестдневната си стачка в понеделник, съобщи БТА, като се позова на германската информационна агенция ДПА.

Това стана възможно, след като в събота вечер синдикатът и железниците се споразумяха за нови преговори по колективни трудови договори. И двете страни вече са заявили целта за постигане на колективен трудов договор до началото на март, срещу което профсъюзът пое ангажимент да не стачкува до 3 март.

Стачката е четвъртата и най-дългата в продължаващия спор по колективното договаряне между синдиката и "Дойче бан". Синдикатите настояват за намаляване с два часа на работната седмица на машинистите при запазване на настоящите възнаграждения.

Тя доведе до масови нарушения на разписанието в пътническите и товарните железопътни превози в цяла Германия, като повечето влакове бяха отменени.

Синдикатът заяви, че членовете му ще прекратят протестните действия в три часа сутринта българско време в понеделник, а не в понеделник вечерта, както беше планирано.

Рано в понеделник "Дойче бан" съобщи, че влаковете се движат по обичайното разписание. Проблеми има само във високоскоростните влакове на дълги разстояния, особено между Берлин и Кьолн, където всеки втори влак остава отменен, и по-малко между Берлин и Мюнхен и между Мюнхен, Хамбург и Кьолн.

Основното искане на синдиката, което не се приема от ръководството на жп компанията, е намаляването на работното време за служителите, които работят на смени.

Над 80% от влаковете в Германия спряха и така ще е до събота
Над 80% от влаковете в Германия спряха и така ще е до събота

Стачните действия започнаха в началото на януари и създадоха сериозни проблеми с придвижването в Германия.

Дневник