Руският президент Владимир Путин подписа указ, по силата на който се разрешава на компании и организации, смятани от властите за "икономически значими" да не разпространяват информация за дейността си, като така намалят въздействието на западните санкции, предаде Ройтерс.

Русия започна да крие икономическа информация, веднага след като войските й нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Данните за федералния бюджет, както и определени петролни и газови статистики отдавна не са публично достояние, а на банките също беше наредено да не разкриват информация.

Новият указ, който е с дата 27 януари, разширява спектъра на организациите, които могат да избягват оповестяването на данни, тъй като са "икономически значими".

Определението "икономически значим" се появи за пръв път в руското законодателство през 2023 г. Според официални представители на руските власти такива за компаниите, което са важни за отстояването на "руския икономически суверенитет и сигурност". Списъкът на такива компании обаче все още не е изготвен.

Според указа, компании и личности, смятани за "икономически значими", ще трябва да уведомят регулаторните органи за правото си да не оповестяват данни и да им предадат определена информация, която обаче няма да бъде правена публично достояние.

БТА