Протестите на фермери срещу ниските изкупни цени, увеличаващите се производствени разходи и екологичните политики на ЕС се разрастват, като обхващат все повече земеделци във Франция, Белгия, Германия и Италия.

Във Франция фермерите, които протестират повече от две седмици, засилиха натиска си върху правителството, като блокираха магистрали с тракторите си близо до Париж и подпалиха бали сено, затваряйки частично достъпа до летището в Тулуза.

"Каквото и да се случи, ние сме решени да стигнем до края. Ако движението трябва да продължи един месец, то ще продължи един месец", каза фермерът Жан-Батист Бонгард, един от мъжете около малки огньове на магистрала в Жосини, близо до Париж, блокирана от тракторите.


В Белгия, където протестите бяха вдъхновени от тези в съседна Франция, фермерите препречиха пътищата за достъп до контейнерното пристанище Зеебрюге на Северно море - основен търговски порт на Белгия.

Протестите се разрастват

Фермерите, организиращи протеста, казаха, че планират да забранят достъпа до пристанището за поне 36 часа. Те са недоволни, че Зеебрюге получава икономическа подкрепа за сметка на фермерите.

Белгийските фермери също блокираха площад в центъра на Брюксел, заявявайки, че ще останат там поне до четвъртък, когато лидерите на ЕС се срещат в града за среща на върха, посветена на европейската помощ за Украйна.

Испанските фермери заявиха, че ще се присъединят към движението и ще организират протести през февруари.

Френските протести следват подобни действия в други европейски страни, включително Германия и Полша, преди изборите за Европейски парламент през юни, на които се вижда, че крайната десница, за която фермерите представляват нарастващ електорален интерес, засилва позиции.

"Фермерите са отчаяни"

Фермерите твърдят, че не им се плаща достатъчно, че са притиснати от прекомерни регулации за опазване на околната среда и са изправени пред нелоялна конкуренция от евтин внос.

"Фермерите са отчаяни, наистина отчаяни", каза Марк Вулфранке от белгийския синдикат "Алгемеен Боренсиндикат".

"Ние искаме уважение от нашето правителство, от европейското правителство. Единственият начин да се покаже покаже това уважение е да се прави политика, която е благоприятна за фермерите", каза Вулфранке пред "Ройтерс".


Фермерите се надяват да привлекат вниманието на европейските лидери в четвъртък. Въпреки че кризата на фермерите не е официално на дневен ред, френският президент Еманюел Макрон каза, че ще я обсъди с шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и правителствени лидери.

Френското правителство вече се отказа от плановете за постепенно намаляване на субсидиите за селскостопанския дизел и обеща да облекчи някои екологични разпоредби.

"Поискахме (ЕС) много конкретни неща за нашите фермери", каза Макрон, призовавайки по-специално да се гарантира, че вносната продукция отговаря на европейските стандарти.

Срещу евтиния внос

Вносът от Украйна, освободен от вносни мита заради войната и подновените преговори за сключване на търговското споразумение с южноамериканския съюз МЕРКОСУР, разпалиха недоволството на фермерите, които се опасяват от нелоялната конкуренция на вноса на захар, зърно и месо.

Европейската комисия заяви във вторник, че продължава да води търговски преговори с МЕРКОСУР, ден след като офисът на Макрон заяви, че разбира, че ЕС е спрял преговорите.

Секретарят по външната търговия на Бразилия Татяна Празерес също каза във вторник, че преговорите продължават.

Но Макрон настоя, че не иска споразумението, както е изготвено в момента, поради липса на гаранции, че вносните продукти ще трябва да следват подобни правила като европейските.

Няколко други членки на ЕС подкрепят сделката, която, ако бъде сключена, ще е най-голямото търговско споразумение, постигано някога от съюза по отношение на намаляване на митата и част от стратегията на ЕС за диверсификация на търговията след нахлуването на Русия в Украйна и желанието да намали зависимостта си от Китай.

Макрон също така каза, че иска повече гъвкавост по отношение на някои от общите селскостопански правила на ЕС, включително за угарите.

Там Европейската комисия, изглежда, е готова да предложи някои промени в политиката, сред които разширяване на освобождаването от правилата, изискващи от фермерите да оставят част от земята си под угар, ако кандидатстват за субсидии от ЕС.

Дневник