207 украински военнослужещи и цивилни са върнати на Украйна, след като са били военнопленници на Русия, съобщи украинският президент Володимир Зеленски във Фейсбук, предаде  Укринформ.

"Нашите хора се върнаха. 207 от тях. Връщаме ги у дома независимо от всичко. Спомняме си за всеки украинец в плен. Както за воините, така и за цивилните граждани. Трябва да върнем всички тях. Работим върху това", написа той.

Страните размениха военнопленници на няколко пъти по време на почти двегодишната война, припомня Ройтерс. Но по-нататъшните размени бяха поставени под въпрос, след като Москва обвини Киев в свалянето с ракета земя-въздух на военен самолет миналата седмица, заявявайки, че на борда е имало 65 украински военнопленници. Украйна нито потвърди, нито отрече, че е свалила самолета, и поиска от Русия да представи доказателства в подкрепа на твърденията си за пътниците в самолета.

Ройтерс предаде днес, че руското министерство на отбраната е съобщило, че Русия и Украйна са си разменили по 195 войници, които са били военнопленници.

Правителственият орган на Украйна, отговарящ за военнопленниците, съобщи, че при 50-ата по ред размяна на пленници у дома са се завърнали войници, участвали в отбраната на градовете Мариупол и Херсон, както и войници, пленени от Русия на Змийския остров в Черно море.

Последната и най-голяма размяна беше на 3 януари, когато те размениха общо 478 военнопленници след посредничеството на Обединените арабски емирства.

БТА