ЕС ще предостави на Украйна над един милион снаряда до края на годината, съобщи днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той отбеляза, че днес на работна среща на министрите на отбраната от ЕС в Брюксел е било отчетено нарастване с 40 на сто на възможностите на европейското военно производство.

Миналата година ЕС обеща за една година да осигури на украинските сили 1 млн. снаряда. До днес са доставени 330 000, основно от запасите. Очаквам до март доставката на още 200 000 снаряда до края на март, каза Борел.

От началото на руското нападение ЕС е осигурил на Украйна военно оборудване за 28 милиарда евро. Тази година се предвижда военна помощ за още 21 милиарда евро и това е чувствително увеличение, отбеляза той.

Борел съобщи, че ЕС е подготвил 40 хиляди украински бойци и до лятото ще обучи още 20 хиляди. В навечерието на утрешното извънредно заседание на Европейския съвет той настоя, че одобрението на по-нататъшната подкрепа за Киев трябва да се реши спешно.

БТА