Международният наказателен съд (МНС) констатира, че Русия е нарушила някои части от договора на ООН срещу финансирането на тероризма, като не е разследвала финансовата подкрепа за сепаратистките групи в Източна Украйна през 2014 г., но не постанови да бъде изплатена компенсация, както иска Украйна, предаде Ройтерс.

Висшият съдебен орган на ООН отказа също да се произнесе конкретно по предполагаемата отговорност на Русия за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. според искането на Киев.

МНС постанови също така, че Русия е нарушила договора на ООН в областта на борбата срещу дискриминацията, като не е защитила обучението на украински език на полуостров Крим. Броят на учениците по украински език рязко спадна, след като през 2014 г. Русия обяви, че е анексирала Крим от Украйна, посочва висшият съдебен орган на ООН.

Международният наказателен съд обаче не предостави на Украйна компенсацията, която тя поиска от Русия, и отхвърли други искове за дискриминация срещу етнически татари и украинци след анексирането на полуостров Крим.

БТА