Над 3000 карти са издадени на децата до 14 г. в Шумен за безплатно пътуване в градския обществен транспорт. Постановлението на Министерския съвет, с което се въведоха промени в системата за ценообразуване и правилата за ползване на обществения транспорт влезе в сила от 1 февруари. Според промените, децата от 7 до 14 години ще пътуват с 50% намаление в междуселищните автобуси. Остава в сила най-малките до 7 г. да ползват транспорта безплатно.  

“Може да се каже, че организацията по получаването на картите мина гладко, въпреки че самите карти пристигнаха в последния момент. Но с помощта на образователните институции бяха направени предварителни списъци на децата, които ще ползват услугата и пак с тяхна помощ картите бяха раздадени, за да не се струпват хора пред гишето за издаване на карти”, каза за ШУМ.БГ управителят на “Шумен – Пътнически автотранспорт” Деян Банков. Той допълни, че ако дете все още не е получило своята карта, то ще може да се възползва от безплатното ползване на автобус срещу представяне на ученическа карта със снимка.

Картите са валидни за една година или до навършване на 14 години на детето. Освен това, картата за безплатно пътуване, издадена на дете в Шумен важи за градския транспорт и в други градове.

“Масово сме обхванали всички деца, които ползват градския транспорт. Ако има такива, които не са заявили карти, то могат да го направят на гишето ни в Автогарата”, каза още Деян Банков. Той допълни, че децата до 10 години, които миналата година получиха правото да пътуват безплатно с автобусите в града, могат да си използват картите докато изтече валидността им”.

Учениците, които са от община Шумен и пътуват до града ще имат по две карти – едната е за 50% намаление за междуселищните автобуси и друга за безплатните градски автобуси.

Добавена е нова категория пътуващи с отстъпка - хора с увреждания с намалена работоспособност над 70,99%. Те ще ползват 25% отстъпка. За издаване на карта е необходимо да заявят такава с лична карта и решение от ТЕЛК. До днешния ден такива карти в Шумен не са заявени и издадени.

С въведените промени намалението за ползване на обществен транспорт в града и между населените места за студенти, докторанти, пенсионери е 50%.

Намалените и безплатни карти за обществения транспорт се субсидират от държавата.

ШУМ.БГ