Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан и съпругата му Бушра бяха осъдени на седем години затвор и заплащане на глоба от съд, който се произнесе, че сключеният им през 2018 г. брак нарушава закона, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на партията на Хан "Движение за справедливост" ("Пакистан Техрик и инсаф"). 

Наложената на двамата глоба е 500 000 рупии (1800 долара), съобщава пакинстанският новинарски канал АРЯ.

Това е третата присъда, която лежащият в затвора 71-годишен Хан получава тази седмица, в навечерието на общонационалните избори в Пакистан на 8 февруари, в които му е забранено да участва.

Във вторник бившият премиер получи присъда от десет години за издаване на държавни тайни, а в сряда пакистански антикорупционен съд осъди него и съпругата му на 14 години затвор за задържане и продажба на държавни подаръци, които той е получил в качеството си на министър-председател.

Бушра беше обвинена в това, че се е омъжила за Хан, преди да изтече задължителният според исляма период на изчакване, наречен "иддат", до окончателното приключване на развода ѝ. 

Семейство Хан е сключило брачния си договор, наречен "никях", през януари 2018 г. на тайна церемония, седем месеца преди обаятелният Хан, суперзвезда на крикета в родината си, да встъпи за първи път в длъжност като премиер, посочва Ройтерс.

Имаше спор дали те са сключили брак, преди да изтече периодът на изчакване след развода на Бушра. След като първоначално отрече двамата да са се оженили през януари, партията на Хан потвърди това седмици по-късно. Имран и Бушра отрекоха да са нарушавали правилата. 

Хан лежи в затвора "Адиала" в гарнизонния град Равалпинди, докато съпругата му получи разрешение да излежи своите присъди в семейното имение, разположено на хълм в пакистанската столица Исламабад. Ройтерс посочва, че за момента не е ясно дали присъдите на Хан ще се изпълняват едновременно или последователно.

БТА