“Шумен” изигра много добър мач и се поздрави с победата над ЦСКА с  86:82 в среща от 20-ия кръг на Националната баскетболна лига, играна в “Арена Шумен”.

Това бе седма победа за шуменци, а с нея те запазват шансове да са сред първите осем отбора в класирането, което ще им даде възможност да играят в турнира за купата на България.

В мача срещу ЦСКА “Шумен” не започна добре и след пет минути игра губеше с 6:15. До края на първата четвърт домакините съумяха да се стегнат, намалиха изоставането си и изравниха след десет минути игра – 24:24.

Втората четвърт бе равностойна, като “Шумен” успя да поведе с 34:28. ЦСКА върна равенството за 36:36, но след това домакините поведоха и на почивката резултатът бе 43:39.

“Шумен” изигра много силна третата четвърт, в която направиха разлика от над 10 точки до средата на частта. Три минути преди края на тази четвърт при опит да спре атаката на домакините Виктор Гергов връхлетя върху игралия отлично за “Шумен” Ивайло Тонев, при което Тонев получи контузия в коляното и напусна играта. Без Тонев шуменци запазиха игровото си предимство и поведоха с 69:54 преди последната четвърт.

В началото на последните десет минути разликата в полза на домакините достигна 18 точки.   Това обаче внесе твърде много спокойствие в играта на “Шумен”. Стрелбата на домакините изобщо не вървеше и ЦСКА максимално се възползва от това и 22 секунди преди края намали до 80:84. Последва нарушение срещу Баръш Мустафа, който направи много силен мач за шуменци. Младият играч на домакините хладнокръвно вкара и двата наказателни удара и даде преднина на домакините от 6 точки. В оставащите 15 секунди Бачев пропусна, а след това Боянов бе фаулиран и точен при двата наказателни удари, с което оформи крайния резултат.

За “Шумен” Уилфрид Ликей завърши с 26 точки и 10 борби. Ивайло Тонев вкара 18 точки и записа 10 борби, а Дейвид Ролинс се отчете с 15 точки. 10 борби и 7 точки направи Джъстин Кохайда.

Александър Радукич записа 27 точки и 25 борби, Георги Боянов се отчете с 21 точки и 11 борби.

До края на второто завъртане на “Шумен” предстои гостуване на лидера “Черноморец” в Бургас и домакинство на Ямбол, което е на 16 февруари.

ШУМ.БГ