Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко се срещна с южнокорейския си колега Чун Бюн-уон в Сеул за консултации по въпроси, свързани регионалната сигурност и други актуални теми, предаде Йонхап, като се позова на изявление на южнокорейското дипломатическо ведомство.

Срещата между Руденко и Чун се състоя в петък. Двамата дипломати коментираха войната в Украйна и двустранните дипломатически връзки, се посочва в изявлението на министерството.

Чун представи "твърдата позиция" на Сеул по въпроса за засилващото се военно сътрудничество между Москва и Пхенян и призова Русия към "отговорно поведение".

Освен това той поиска руската страна да си взаимодейства с Южна Корея, за да се предотвратят всякакви форми на нарушаване на правата на южнокорейските юридически и физически лица в Русия.

Руденко се срещна и с Ким Гун, специален представител на южнокорейското външно министерство по въпросите за мира и сигурността на полуострова.

Ким призова Москва да спазва стриктно задълженията си по резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и незабавно да прекрати военните си връзки с Пхенян, които застрашават сигурността на Корейския полуостров и Европа.

Руският заместник-министър пристигна в Сеул в момент, в който между двете страни възникна спор заради коментар на президента Юн Сук-йол относно Пхенян, отбелязва Йонхап. В сряда той определи Северна Корея като "ирационална" и посочи, че това е единствената страна в света, която е узаконила превантивното използване на ядрени оръжия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува думите на Юн като "откровено пристрастни". В отговор министерството на външните работи привика руския посланик Сеул,  за да изрази протеста си срещу коментара на Захарова.

БТА