Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че броят на убитите при украинския удар по пекарна в град Лисичанск в окупираната Луганска област в Източна Украйна, е достигнал 28, като сред тях има и дете, предаде Ройтерс.

В съобщението на ведомството се посочва, че спасителни екипи са извадили 10 души изпод развалините поразената пекарна и че спасително-издирвателните операции продължават, добавя БТА.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че по време на нападението в сградата са се намирали "десетки цивилни" и че при атаката са били използвани западни оръжия.

Контролираният от Русия Лугански информационен център заяви в "Телеграм", че Лисичанск е бил обстрелван вчера следобед с американска артилерийска ракетна система "Хаймарс" (HIMARS).

Агенция ТАСС цитира руски служител от оперативните служби, според когото средната възраст на жертвите е между 30 и 40 години.

Леонид Пасечник, назначеният от Русия губернатор на Луганска област, обвини силите на Киев, че са атакували пекарната, която е предлагала пресен хляб през почивните дни.

РИА Новости публикува видео на разрушена сграда, където се вижда и как спасители изваждат от развалините напълно смачкана кола.

Едноетажната сграда, на която е имало голяма табела с надпис "Ресторант Адриатик", сега изглежда напълно разрушена, отбелязва АФП.

Проруските власти уточниха, че ранен мъж е бил хоспитализиран в "тежко състояние" в град Луганск, където ще бъдат настанени още трима ранени.

Пасечник каза, че местната полиция и спасителните служби са на място и се опитват да "спасяват жертвите със специално оборудване".

Русия взе контрола върху града през юли 2022 година след тежки сражения, продължили с месеци, припомня Ройтерс. По данни на Украйна само около една десета населението на Лисичанск, което преди войната възлизаше на 110 000 души, е останало там след завладяването му от руснаците.

Дир.бг