44 години от обявяването на природен парк “Шуменско плато” за защитена територия отбелязаха служители и приятели на парка днес. Те се събраха на тържество в административната сграда на ПП “Шуменско плато” в лесопарк “Кьошковете”.

В началото на събитието експертът Ирина Павлова припомни, че ПП “Шуменско плато” е обявено за защитена територия през 1980 г., за да се съхранят растителни и животински видове, платовидния ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм.

Директорът на парка инж. Красимир Христов благодари на всички приятели и съмишленици на “Шуменско плато” за съдействието, което оказват на служителите на дирекцията за опазване на природата и облагородяване на местата за отдих. Той се похвали, че паркът посреща 44-ия си рожден ден с подменени над 50 информационни табели, нови места за отдих, обновена туристическа инфраструктура и продължаваща мащабна образователна програма, която е обхванала над 4000 деца от североизтока.

За празника си екипът на ПП “Шуменско плато” издаде и книжка “Подземните чудеса на Шуменското плато”, в която са представени пещерите в природния парк.

Гости на празненството бяха зам. изп. директор на ИАГ Анна Петракиева, директорът на РДГ-Шумен Емил Гелов, представители на СИДП, на Шуменския университет, деца от ДГ “Пчелица”, от скаутския клуб “Креслив орел” и още много приятели на Шуменското плато. Всички отправиха своите поздравления за рождения ден и си пожелаха да продължат заедно да се грижат за природата на платото.

ШУМ.БГ