Генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун днес е на първо официално посещение в Шумен.

Той бе гост на областния управител Добромир Добрев. На срещата присъстваха и Осман Таш-вицеконсул в генералното консулство и заместник областният управител Нели Георгиева, съобщиха от пресцентъра на Областна управа.

Акцент в разговора са били възможностите за сътрудничество в областта на образованието и културно-историческия туризъм. Областният управител и Генералният консул са изразили  подкрепата си за активни контакти между образователните и културните институции и организации от регионите на Шумен и Одрин.
 
Проф. Добромир Добрев е представил богатото културно-историческо наследство и възможностите за развитие на туризъм, които има област Шумен. Турският дипломат е изразил готовност за съдействие с цел презентиране на обектите и привличане на туристи от Република Турция. Той е заявил ангажимента на Генералното консулство да оказва съдействие за увеличаване на инвеститорите в региона, за заетост и осигуряване на нови работни места чрез интензивни връзки между двете страни.

По-късно Генералния консул на Република Турция в Бургас г-н Толга Оркун се срещна и с кмета на Шумен Христо Христов. В срещата участваха всички заместник-кметове и вицеконсулът на Република Турция в Бургас Осман Таш, съобщиха от пресцентъра на общината.

В началото на посещението кметът проф. Христо Христов е представил пред дипломатите основните приоритети на екипа за превръщането на Шумен във водещ икономически и туристически център в Североизточна България.

На срещата турският дипломат е изтъкнал, че ще работи активно за развитието на доброто икономическо и търговско партньорство. В тази връзка Толга  Оркун е изразил готовността си да съдейства за организирането на посещения на български делегации в Одрин и Къркларели с цел обмяна на опит и да съдейства за реализацията на бъдещи проекти.

В разговора двете страни са се договорили и за осъществяването на активен културен обмен, посредством организиране на събития, популяризиращи фолклора и традициите на двете страни. 

ШУМ.БГ