Украинските власти обявиха днес, че петима настоящи и бивши служители на разузнаването са заподозрени в предаване на информация на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), и заявиха, че са "неутрализирали" тази "мощна мрежа" на Москва, предаде Франс прес.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че всичките петима членове на тази "вражеска група" са били арестувани.

Според Главната прокуратура те са украински граждани. Единият от тях е работил за регионален клон на ССУ, а другите четирима преди това са били служители на военното разузнаване (ГУР) на министерството на отбраната и на Службата за външно разузнаване.

Украинските специалните служби твърдят, че са "неутрализирали тази мощна мрежа от агенти на ФСС", действаща в Украйна.

Според украинските спецслужби задачата на задържаните е била да предават на Русия информация за украинската армия и за "основната енергийна инфраструктура на страната".

Според прокуратурата някои от тези агенти са предоставили на Москва информация за вида на превозните средства, използвани от военното разузнаване, местонахождението на украински войници, системите за сигурност на две украински атомни електроцентрали и маршрутите, използвани за внасяне на чуждестранни оръжия в страната.

Твърди се, че един от тях е предал и информация за отбранителните системи, разположени в близост до черноморското пристанище Одеса, и за реактивните системи за залпов огън в Харков, в североизточната част на страната, в момент, когато и двата обекта редовно са обект на руски удари.

Агентите са заподозрени в "държавна измяна" за това, че са предали тази информация срещу финансово заплащане, съобщиха от прокуратурата.

БТА