Протестиращите от няколко седмици гръцки земеделци решиха днес да засилят блокадите на различни места в страната и издигнаха списък с общи искания към правителството, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Представители на протестиращите фермери от 55 блокади и 70 земеделски организации в Гърция се срещнаха днес в селището Никея край град Лариса и обявиха, че ще преградят магистрали и пътища към граничните пунктове. ЕРТ уточнява, че блокадите ще засегнат товарния транспорт, но не и гражданите. В останалите гръцки медии обаче това уточнение не е споменато изрично. През следващата седмица се планира и голяма демонстрация с трактори в центъра на Атина.

Недоволните от недостатъчната според тях подкрепа за сектора земеделски стопани представиха днес и списък с конкретни искания.

Те настояват за отмяна на данъчното облагане върху горивата за селското стопанство, за фиксирана цена от 7 евроцента за киловатчас електроенергия, за субсидии за суровини и фуражи, както и за стопроцентови компенсации на изгубения доход от селскостопанските продукти.

Протестиращите настояват също така да не се прилага новата Обща селскостопанска политика и тя да бъде предоговорена. Освен това те искат гръцкото правителство да се откаже от намерението си да даде тригодишно разрешение за законна заетост на няколко хиляди нелегални мигранти, пристигнали в страната преди 2021 г. - нещо, което фермерите, подобно на критиците на правителството, определят в исканията си като „незаконно даване на гръцко гражданство“, макар че управляващите многократно обясниха, че проектът не предвижда даване на гръцко гражданство, нито постоянно право на престой.

Представители на правителството заявиха, че кабинетът е отворен за диалог, но не и в условията на блокиране на пътища.

В петък премиерът Кириакос Мицотакис представи шест мерки за намаляване на себестойността на селскостопанското производство, които обаче не успяха да задоволят протестиращите.

След събранието фермерите се отправиха към магистралата Солун - Атина в района на пътния възел край Никея, за да я затворят символично.

БТА