Путин не може да разбере стремежа към свободата, каза днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред Европарламента в Страсбург, посветен на втората година от войната в Украйна.

"ЕС и Украйна показахме, че сме готови да се борим и да платим най-високата цена за това, в което вярваме", каза фон дер Лайен пред евродепутатите и отбеляза, че инстинктът на Путин е да смазва това, което го плаши.

Инвазията над Украйна преди близо две години тя определи като "не само морално, но и стратегически погрешна", предава кореспондентът на БНР.

"Г-н Путин, вие направихте тази грешка, защото не можете да разберете какво ръководи човешкия дух, когато той е свободен да мисли, мечтае, създава и просперира, защото не можете да понесете да приемете, че стремежът на човека към свобода винаги ще печели! И уважаеми евродепутати, Путин не може да разбере, че ако даде избор на хората, те ще изберат свободата веднъж завинаги", каза председателката на ЕК.

Фон дер Лайен отбеляза, че досега ЕС е обучил над 40 000 украински войници и е отделил 28 милиарда евро военна подкрепа, увеличавайки производствения капацитет на отбранителната индустрия на ЕС с 40%. Въпреки че ЕС ще достави 1 милион снаряда на Украйна до края на 2024 г., Фон дер Лайен посочи, че "това със сигурност не е достатъчно" и призова страните членки да ускорят доставката на боеприпаси. Тя добави, че ЕС също така ще интегрира Украйна в някои от отбранителните си програми, "където е необходимо".

ЕК ще оттегли предложението за регламента за продукти за растителна защита

Председателката на Европейската комисия обвърза и загубите на европейските фермери с войната в Украйна и с климатичните промени. Фон дер Лайен ще предложи оттеглянето на новия регламент за постепенното намаляване на производството и използването на пестициди в ЕС. Така тя реагира на многохилядните протести на фермерите в Европа.

Четири месеца преди европейските избори Урсула фон дер Лайен е склонна на отстъпка от регламента, който предвиждаше до 2030 година използването на пестициди да бъде намалено наполоина. Това намерение е една от екорегулациите, срещу които протестират земеделците.

"Фермерите са на първа линия и усещат ефекта от климатичните промени. Сушите и наводненията унищожиха реколтата и заплашват добитъка. Фермерите усещат ефекта от руската война, инфлацията, поскъпването на енергията и торовете. Въпреки това те здраво работят всеки ден, за да произвеждат качествената храна, която ядем. Затова им дължим признателност, благодарности и уважение. Затова те заслужават да бъдат чути", посочи председателката на ЕК. Фон дер Лайен ще предложи оттеглянето на новия регламент за постепенното намаляване на производството и използването на пестициди в ЕС. Така тя реагира на многохилядните протести на фермерите в Европа. Тя обясни обаче, че мярката е само временна.

По повод втората година от войната пред ЕП говориха и български евродепутати.

"Русия трябва да изпита целия ужас от войната, която започна", каза от своя страна евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов и призова за преустановяване на дипломатическите отношения.

Колегата му Радан Кънев пък нарече евродепутатите от левицата "полезни идиоти" заради отношението им към Русия.

"Скоро се навършват не само 2 години от инвазията на Русия в Украйна, но и 10 години от незаконната анексия на Крим и 20 години от отравянето на украинския президент Виктор Юшченко. И 20 години по-късно т.нар. "полезни идиоти" в тази зала би трябвало ясно да видят имперските намерения на Кремълския режим" - така пък евродепутатът от същата група Радан Кънев се обърна към колегите си от крайната левица.

Дир.бг