Кметът на Авдеевка, град в Източна Украйна, който от месеци е обект на мащабна руска офанзива, съобщи днес, че ситуацията на места е критична, като са регистрирани първите изолирани "улични боеве" с групи руски войници, предаде Франс прес.

"Ситуацията в града е много сложна, много напрегната. Докато в продължение на няколко седмици казвахме, че ситуацията е много сложна, но под контрол, днес положението е много сложно, а на някои места - критично", заяви кметът Виталий Барабаш по телевизията.

Според Барабаш руски диверсионни и разузнавателни групи "нахлуват в града", предизвиквайки отделни сблъсъци с украинската армия по улиците.

"Това не означава, че всичко е изгубено", добави кметът, като същевременно посочи, че руската армия "насочва много големи сили" към града. Той каза, че само днес е преброил "50 масирани артилерийски обстрела" на Авдеевка.

По думите му в този индустриален град въпреки сраженията и разрушенията са останали 945 мирни жители, допълва БТА.

Каналът в Телеграм "ДийпСтейт" (DeepState), който е близък до украинската армия и се следи от над 600 000 души, съобщи за "изключително труден" ден в северната част на Авдеевка, където "ситуацията продължава да се влошава".

"Сраженията продължават на повечето позиции. На някои места врагът е успял да напредне, а на други украинските сили са успели да отблъснат атаките", съобщи каналът.

Украинският журналист Юрий Бутусов, който редовно публикува новини от фронта, написа днес в "Телеграм", че защитниците на Авдеевка се сражават "отчаяно" и "буквално им липсва всичко".

Руските сили от месеци се опитват да обкръжат Авдеевка, където украинските войници са се окопали на укрепени позиции. Това е една от горещите точки на фронта след провала на украинската лятна контраофанзива, посочва АФП.

Украйна удължава военното положение и мобилизацията до средата на май

Украинският парламент удължи днес военното положение и мобилизацията в страната, наложени след началото на пълномащабната руска инвазия, с още 90 дни - до средата на май, предаде ДПА.

Мнозинство от две трети гласува в подкрепа на двата законопроекта, внесени от президента Володимир Зеленски, съобщиха няколко депутати. Отложени бяха и редовните парламентарни и президентски избори.

Украйна продължава да отблъсква продължаващата вече близо две години руска офанзива.

Военното положение предоставя на военните повече права. Мъжете на възраст между 18 и 60 години, които отговарят на условията за военна служба, в изключително малко случаи могат да напуснат територията на страната, отбелязва ДПА.

Киев заяви, че са взривили сондажна платформа в Черно море, използвана от Москва при нападения с дронове

Украйна заяви днес, че отряд от нейните специални части е взривил сондажна платформа в Черно море, която Русия е използвала за увеличаване на обсега на своите дронове, предаде Ройтерс, като се позова на техен пост в "Телеграм".

Според украинските специални сили оборудването на платформата е било използвано за извършване на атаки с дронове срещу критична инфраструктура на Украйна, както и за осъществяване на контрол в северозападната част на Черно море.

Операцията, наречена "Цитадела", е била проведена през нощта, като е довела до залавянето на "важно вражеско оборудване" и взривяването на платформата, се казва в изявлението.

"Успешната специална операция осигури по-безопасното придвижване на кораби и ограничи възможностите на врага в северозападната част на Черно море", се казва още в изявлението.

Заедно с него бе разпространено зрелищно видео с военнослужещи, които се приземяват на платформата в ранни зори и действат вътре, после се отдалечават от нея, докато на заден план се вижда ярка светлина от експлозия.

Ройтерс не бе в състояние да потвърди тази информация чрез независими източници. Москва не е отговорила още на искането на агенцията за коментар.

Дир.бг