Цялата българска парламентарна делегация се намира в бомбоубежище в Киев тази сутрин, съобщи пратеникът на бТВ.

Причината е започналият около 05:50 часа тази сутрин руски ракетен обстрел.

Взривовете се чуваха и докато журналистът на телевизията Десислава Ризова се включваше на живо от украинската столица, за да съобщи, че са в укритие и не е ясно как и кога ще успеят да се приберат в България.

Българската делегация е водена от председателя на парламента Росен Желязков, а с него в Киев са още Даниел Митов от ГЕРБ, Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и Станислав Анастасов от ДПС.

Вчера те вече имаха срещи в украинския парламент, а Желязков държа реч пред украинските депутати, като увери, че България ще продължи по всякакъв начин да подкрепя Украйна.

Българските депутати се поклониха и пред стената със снимките на загиналите във войната и разгледаха разрушени сгради от бомбардировките.

Руската атака, която завари българските народни избраници в украинската столица, започна в ранните сутрешни часове с ракетни удари по Киев и други украински градове, съобщиха военновъздушните сили на Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

Около 6 часа сутринта в цяла Украйна беше обявена тревога за опасност от въздушна атака. ВВС на Украйна предупредиха в "Телеграм" за риск от руски ракетни удари.

В столицата се чуха няколко взрива, когато системите за противовъздушна отбрана бяха включени за отблъскване на атаката.

Силните взривове в Киев бяха малко преди 7 сутринта, съобщиха очевидци на Ройтерс.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в приложението "Телеграм", че системите за ПВО са били задействани. За момента не е ясно дали има жертви или щети.

Олег Синегубов, губернатор на североизточната Харковска област в Украйна, каза, че руските ракети са ударили инфраструктурни обекти в град Харков.

Дир.бг