Палестинската ислямистка групировка "Хамас" предложи план за спиране на огъня в ивицата Газа в продължение на четири месеца и половина, който в крайна сметка да доведе до приключване на войната, предаде Ройтерс.

Става въпрос за отговор на предложение, отправено от катарски и египетски посредници, което бе подкрепено и от САЩ и Израел.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън тази нощ пристигна в Израел, след като по-рано се срещна с лидери и посредници от Катар и Египет. Това е най-сериозният дипломатически напредък към постигането на трайно примирие, откакто избухна войната в Газа, отбелязва Ройтерс.

Според проект на документ, представящ плана на "Хамас", с който Ройтерс разполага, палестинската групировка предлага три 45-дневни фази.

Групировката предлага през първите 45 дни от примирието да освободи всички израелски заложнички, както и заложниците мъже под 19-годишна възраст и тези в напреднала възраст в замяна на палестински жени и деца, държани в израелски затвори. Останалите пленени мъже ще бъдат освободени през втората и третата фаза на примирието. В замяна "Хамас" иска Израел да освободи 1500 затворници, като една трета от тях трябва да са палестинци с доживотни присъди.

Планът предвижда и размяна на телата и тленните останки на жертвите от двете страни.  

Междувременно трябва да започне възстановяването на Газа, а израелските сили трябва да се изтеглят изцяло.

"Хамас" очаква през последните 45 дни от договорения срок да се постигне и споразумение за край на войната.  

Спирането на огъня ще е възможност за увеличаване на доставките на храна и други хуманитарни помощи за отчаяните цивилни в Газа, които са заплашени от глад и остър недостиг на основни продукти, отбелязва Ройтерс.

Израел започна военната си офанзива в Газа, след като на 7 октомври бойци от "Хамас" нападнаха Южен Израел, убиха 1200 души и взеха 253-ма заложници.

По данни на здравното министерство в Газа оттогава израелската армия е убила най-малко 27 585 палестинци в анклава. В това число не влизат още хиляди жители на Газа, които са затрупани под развалините на разрушените сгради.

БТА