Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) днес е отменила стотици свои полети заради стачка на наземния й персонал на пет големи германски летища, информират световните агенции.

По призива на синдиката "Ферди" (Verdi) стачкуват служителите на авиокомпанията на летищата във Франкфурт, Мюнхен, Хамбург, Берлин и Дюселдорф. Предвидено е стачката, която започна в 4:00 часа сутринта местно време (5:00 ч. българско време) да продължи 27 часа, посочва Асошиейтед прес.

Сред отменените полети са между София и аерогарите във Франкфурт и Мюнхен.

Спрени са между 80 и 90 на сто от общо около 1000 полета, които са били планирани по-рано от "Луфтханза" и от една от дъщерните й авиокомпании - "Еър Доломити" (Air Dolomiti). Засегнати са над 100 000 пътници, отбелязва ДПА.

"Луфтханза" обяви по-рано, че самолетните билети за отменените полети ще могат да бъдат презаверени безплатно. Билетите за вътрешните полети в Германия на авиокомпанията може да бъдат заменени за ваучери, които да бъдат ползвани за пътуване с влак.

Стачката не е засегнала дейността на друга дъщерна авиокомпания на "Луфтханза" - "Юроуингс" (Eurowings), по данни на германския авиопревозвач, посочва АП.

Стачката е в отговор на продължаващите преговори на профсъюза "Ферди" за заплатите на близо 25 000 наземни служители.

Профсъюзът предупреди за "разширяване на стачната вълна" в "Луфтханза", ако ръководството на авиокомпанията не подобри "съществено" своето предложение за увеличение на възнагражденията.

Дир.бг